Blog

Tips voor het onderhouden van jouw vloer

Je bent de planten water aan het geven en knoeit, de inhoud van het zwembadje in de tuin wordt per ongeluk naar binnen gedruppeld of je stoot je glas water om, een ongelukje met vocht op je vloer zit vooral in de zomermaanden in een klein hoekje. Het is belangrijk om snel te handelen om permanente vlekken of beschadigingen te voorkomen. De effectiefste manieren kennen we bij De Jong Wonen en Slapen. In deze blog delen we handige tips en technieken om vocht effectief schoon te maken op verschillende soorten vloeren.

PVC vloeren:
Een handige tip voor het schoonmaken van vocht op een PVC vloer is om snel te handelen en het vocht zo snel mogelijk op te nemen. PVC vloeren zijn over het algemeen waterbestendig, maar het is nog steeds belangrijk om vocht snel te verwijderen. Gebruik een absorberende doek, keukenpapier of een schone droge doek om het vocht voorzichtig op te nemen. Druk stevig op het vochtige gebied om het vocht goed te absorberen. Vermijd te lang wachten, want als vocht te lang op de vloer blijft liggen, kan het mogelijk toch tussen de naden of randen sijpelen. Zodra je het overtollige vocht hebt verwijderd, kun je de PVC vloer eventueel nog lichtjes afnemen met een vochtige doek of dweil om ervoor te zorgen dat er geen resten achterblijven.

Tapijt vloeren:
Tapijtvloeren zijn bijzonder gevoelig voor vocht en kunnen gemakkelijk vlekken ontwikkelen of gaan schimmelen. Begin met het absorberen van zoveel mogelijk vocht met een absorberende doek of keukenpapier. Druk stevig op het tapijt om het vocht op te nemen. Gebruik vervolgens een tapijtreiniger die geschikt is voor het type tapijt dat je hebt. Volg de instructies op de verpakking en behandel de vlek voorzichtig. Vermijd wrijven of schrobben, omdat dit de vlek kan verspreiden of het tapijt kan beschadigen. Laat het tapijt volledig drogen voordat je er weer op loopt.

Vinyl vloeren:
Als er te veel vocht op een vinyl vloer achterblijft of tussen de naden sijpelt, kan dit de lijm aantasten en problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat je alleen een licht vochtige dweil gebruikt bij het schoonmaken. Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken, zoals inkt of rode wijn, kun je een mengsel van water en azijn gebruiken. Maar, voordat je dit op de hele vloer aanbrengt, test je het best eerst op een onopvallende plek om eventuele schade te voorkomen. Tot slot is het van groot belang om de vloer grondig droog te maken na het schoonmaken. Dit kan worden gedaan met behulp van een droge doek of handdoek.

Algemene tips:
Naast specifieke tips voor elk type vloer, zijn er ook enkele algemene richtlijnen die van toepassing zijn op alle vloertypes:
- Snel handelen: Reageer zo snel mogelijk op vocht om te voorkomen dat het in de vloer doordringt en permanente schade veroorzaakt.
- Absorberen: Dep het vocht zo snel mogelijk op met een absorberende doek of keukenpapier om te voorkomen dat het zich verspreidt of dieper in de vloer doordringt.
- Vermijd schurende materialen: Gebruik geen schurende materialen zoals staalwol of harde borstels, omdat deze de vloer kunnen krassen of beschadigen.
- Test reinigingsmiddelen: Test altijd reinigingsmiddelen op een klein, onopvallend deel van de vloer voordat je ze op het hele oppervlak gebruikt om mogelijke schade te voorkomen.
- Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het schoonmaken om de droogtijd te versnellen en schimmelvorming te voorkomen.

Vocht op verschillende vloertypes kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en technieken kun je snel en effectief reageren. Door de specifieke vereisten van elk vloertype te begrijpen en de juiste schoonmaakmethoden toe te passen, kun je de levensduur en uitstraling van je vloer behouden.

Met deze tips kun je vochtvlekken effectief voorkomen en je vloer in optimale staat houden. Heb je behoefte aan meer advies? Neem gerust contact met ons op, of kom langs in de showroom in Goirle.
 

Persoonlijk advies

Onze interieur specialisten helpen je graag iets te vinden wat past binnen jouw wensen en budget.

Voor iedere woonstijl

We werken met de mooiste merken. Zorgvuldig voor jou bij elkaar gezocht.

Authentiek maatwerk

Alle materialen worden vakkundig ingemeten, verwerkt en gemonteerd.