Blog

Duurzame raamdecoratie: tips en producten die het verschil maken

Ben jij op zoek naar nieuwe raamdecoratie om je huis gezelliger te maken, en vind je duurzaamheid erg belangrijk? Lees dan snel verder! In deze blog vertellen wij jou waar je op moet letten bij het aankopen van duurzame raamdecoratie. En wist je dat er tegenwoordig steeds meer merken zijn die zich inzetten voor duurzaamheid, hoe ze dit doen? Dat lees je verder in de blog.

Waar moet je op letten?
Het is natuurlijk al bekend dat het kopen van duurzame producten milieuvriendelijk is. Ze worden namelijk gemaakt van duurzame materialen en productiemethoden, wat betekent dat ze minder schadelijk zijn voor de natuur. Wanneer je op zoek gaat naar duurzame raamdecoratie, is het van belang om na te denken over het materiaal van je gewenste gordijnen. Veel duurzame gordijnen zijn van gerecyclede petflessen of afval plastic gemaakt, maar er zijn ook andere duurzame materialen die gebruikt kunnen worden. Zo zijn er ook gordijnen gemaakt van reststromen en afval, zoals wol, acryl, polyester, katoen en aardolie. Ondanks de verschillen in materialen, is het een niet per se beter dan het andere. Wat echt telt, is dat je verspilling tegengaat met het aankopen van duurzame raamdecoratie.

Duurzame materialen
Zoals hierboven genoemd, zijn er veel verschillende opties als het gaat om duurzame materialen. Deze materialen worden omgezet in verschillende stoffen, die gebruikt worden voor de productie van gordijnen. We vertellen je graag welke materialen/processen dit (onder andere) zijn:

Linnen
Neem bijvoorbeeld de stof linnen. Dit is een duurzame vezel die biologisch afbreekbaar is. Het wordt al erg lang gebruikt in interieur en heeft een luxe en comfortabele uitstraling.

Gerecycled plastic
Een ander duurzaam productieproces vindt plaats met petflessen en ander oceaanplastic. Dit is een mooi initiatief om de plastic soep in de oceaan te verminderen. Het plastic wordt in kleine stukjes gemalen en uiteindelijk geweven tot een stof waar raamdecoratie van geproduceerd kan worden. Een groot voordeel van deze gordijnen is dat ze geluiddempend zijn, de warmte binnen houden en de kou buiten.

Upcycling
Gordijnen kunnen ook gemaakt worden van restmaterialen van andere stoffen. Denk bijvoorbeeld aan kleding, spijkerstof of andere gordijnen. Deze stoffen worden gereinigd, en hergebruikt voor een tweede leven als raamdecoratie.

Onze duurzame merken
Wanneer het gaat om duurzame gordijnen zijn er diverse leveranciers die op een milieuvriendelijke manier produceren. Bij De Jong Wonen en Slapen bieden we verschillende duurzame gordijnen producten aan.

Een van de merken is Luxaflex®, wiens duurzaamheidsstrategie gericht is op comfort, energiebesparing, verantwoorde materialen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Luxaflex®'s "Greenscreen Sea-Tex" programma transformeert plastic afval tot hoogwaardig weefsel voor de productie van stijlvolle rolgordijnen en jaloezieën. Daarnaast is er ook de nieuwe Duette® Shades®-lijn, deze bestaat uit 40% gerecyclede pet-flessen, verkrijgbaar in diverse kleuren.

De Ploeg richt zich ook op duurzaamheid en heeft onlangs een nieuwe gordijnencollectie gelanceerd, die op een klimaatvriendelijke manier geproduceerd is en past in elke interieurstijl. De reststoffen worden hergebruikt voor de productie van kussens, plaids, tassen en etuis.
Artelux is een gecertificeerde fabrikant die werkt met duurzame materialen zoals linnen. Tot slot heeft Kendix de REDUCE, RE-USE EN RECYCLE collectie opgezet, waarbij reststoffen worden hergebruikt en upcycling centraal staat.

Vind je het nog lastig om te kiezen welk duurzaam materiaal en welke soort de beste keuze voor jou is? Kom dan snel de collecties bekijken in onze winkel in Goirle en laat je adviseren door onze experts.

Persoonlijk advies

Onze interieur specialisten helpen je graag iets te vinden wat past binnen jouw wensen en budget.

Voor iedere woonstijl

We werken met de mooiste merken. Zorgvuldig voor jou bij elkaar gezocht.

Authentiek maatwerk

Alle materialen worden vakkundig ingemeten, verwerkt en gemonteerd.