Blog

In 5 stappen naar een duurzaam interieur

Duurzaam wonen wordt steeds populairder en je ziet dat meer mensen investeren in een duurzame woning. Duurzaam bouwen kan een flinke investering zijn, maar op de lange termijn is het een stuk goedkoper. En misschien nog wel belangrijker, het is veel beter voor het milieu. Wil jij het interieur van je woning verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Start dan met deze 5 stappen voor een duurzamer interieur:

1. Duurzame vloer
Een goede vloer is de basis van jouw woning en gaat tientallen jaren mee. Investeer dan ook in een vloer van goede kwaliteit. De juiste vloer zorgt ook voor goede isolatie en hierdoor voor minder energieverbruik. Je hebt tegenwoordig veel duurzame opties als het gaat om vloermaterialen. Zo heb je linoleum, een hele goede duurzame optie. Linoleum gaat 20 tot 30 jaar mee en de benodigde productie-energie is ook niet heel hoog. Daarnaast zit je met PVC ook altijd goed vanwege de lange levensduur van deze vloersoort en het feit dat er weinig onderhoud nodig is.

2. Duurzame meubels
Je meubels geven een eigen sfeer aan jouw woning. Dus is het belangrijk dat je de juiste meubels kiest. Bij duurzame meubels kun je denken aan meubels die lang meegaan en die relatief milieuvriendelijk en grondstof besparend geproduceerd zijn. Zoek voor jouw duurzame meubels naar materialen zoals bamboe, eikenhout of rotan. Dit zijn bovendien ook hele sterke materialen en kunnen goed tegen een stootje.

3. Upcycling
Een manier om aan duurzame materialen en producten te komen is upcycling. Het is net iets anders dan recycling. Bij recycling wordt het materiaal als afval gezien en vervolgens hergebruikt. Bij upcycling worden van bestaande materialen nieuwe meubels gemaakt. Zo kan je van oude pallets een nieuwe bank maken of een mooie eettafel. Ook wordt er bijvoorbeeld van oude kerken hout verzameld om mooie keuken- of koffietafels van te maken. Deze meubels geven jouw woning een stoere uitstraling en zijn ook nog eens heel goed voor het milieu.

4. Biologische stoffen
Voor een duurzaam interieur is het belangrijk om gebruik te maken van biologische stoffen. Zo wordt wol in veel gevallen niet duurzaam geproduceerd. Voor een duurzaam interieur is het dan ook een goed idee om bijvoorbeeld gebruik te maken van biologisch wol of katoen. Stoffen die biologisch worden geproduceerd, hebben vaak het GOTS keurmerk. Als een product dit keurmerk heeft, weet je zeker dat het duurzaam geproduceerd is. Een goede optie voor biologische stof is linnen. Het productie proces van linnen is erg duurzaam. Daarnaast geeft linnen een sterk materiaal met een levendig en natuurlijke uitstraling. Deze stof is bijvoorbeeld goed te gebruiken voor gordijnen, kussens, theedoeken en tafelkleden.

5. Duurzame verf
Ook voor het verven van jouw interieur zijn er meer dan genoeg duurzame opties. Bij duurzame verf wordt de schadelijke uitstoot van CO2 en andere giftige stoffen gereduceerd. Een voordeel hiervan is dat mensen geen last hebben van irritaties aan de ogen en keel. En je hoeft ook geen masker te dragen bij het verven. Daarnaast zorgt duurzame verf voor een gezonder binnenklimaat. Het kan goed tegen vochtige ruimtes, wat handig is tegen schimmels en bacteriën.

Persoonlijk advies

Onze interieur specialisten helpen je graag iets te vinden wat past binnen jouw wensen en budget.

Voor iedere woonstijl

We werken met de mooiste merken. Zorgvuldig voor jou bij elkaar gezocht.

Authentiek maatwerk

Alle materialen worden vakkundig ingemeten, verwerkt en gemonteerd.